8. BURSA ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROLARI FESTİVALİ 2003



Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu alanında önemli bir ulusal ve uluslararası buluşma olduğu yadsınamayacak Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali' nin sekizincisi yine Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı ve ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi' nin işbirliği ile 5-10 Ekim 2003 tarihleri arasında Bursa' da düzenlendi.

Hedefi ''Çocuk ve Gençlik Tiyatroları alanında, iletişim ve paylaşım temelli, uluslararası kültürel ve sanatsal bir arena oluşturmak'' olarak belirlenen festivalde oyun gösterimlerinin yanı sıra seminerler, tartışmalar ve benzeri etkinlikler yer aldı. 

Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivaline Türkiye'den Tiyatro Tempo, Tiyatro Tiyatrosu, Üsküdar Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi, Tem Yapım İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Sivas Devlet Tiyatrosu katılıyor. Rusya'dan Tver Devlet Çocuk Tiyatrosu, Fransa'dan Theatre de Paradise, Danimarka'dan Teatret ve Dansk Rakkerpak ve Macaristan'dan Bardak Kamaraszinhaz festivalin yabancı konukları.

Bu yıl yönetmenlik konusunda Haluk Yüce, metin yazarlığı konusunda Fikret Terzi ve Fransa' dan Bruno Castan birer seminer verirken; 6 yerli topluluk -ki bunlardan biri lise tiyatrosu idi- ve Macaristan, Danimarka, Rusya ve Fransa' dan olmak üzere beş yabancı topluluk izlendi festivalde.

Festivalin açılış oyunu Üsküdar Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan İki Kalas Bir Heves topluluğunun sunduğu ''Lysistrata'' ydı. Eftal Gülbudak' ın sahnelediği, dekor-kostüm tasarımını Ümran İnceoğlu' nun yaptığı Aristophanes' in savaş karşıtı ünlü komedisi ikinci yapım İzmit Şehir Tiyatrosu' nun sunduğu ''Sevdalı Bulut'' tu. gölge oyunu olarak Jean-Pierre Cournaille rejisiyle karşımıza çıkdı.

Danimarkalı tiyatro topluluğu Rakkerpak Zafer Plaza adlı alışveriş merkezinin önünde sergilenen gösteri ''Rickshaw'' adını taşıyordu. aristokrat İngiliz' le Hintli bir taksici arasında geçen, zaman zaman seyirciyi de oyunun içine katarak sürekli şaşırtan, güldüren ard arda gelen skeçler

Danimarka' dan festivale katılan diğer topluluk Teatret ise sundukları ''Ditto'' adlı sözsüz minimalist gösterileriyle izleyenleri büyüledi. Jaques Mathiessen' in yönettiği oyun iki kişi arasında geçiyor. Oyuncuların anlatım araçları ise sadece bedenlerinden ve beyaz yapışkanlı bantlardan oluşuyor. çok çarpıcı bir çalışmaydı. İki kişilik oyun, tamamen sözsüz ve minimalist anlatımıyla her yaştan seyirciye sesleniyor ve esinlendiği konu, göçmen sorunu. Kendi evinde yalnız yaşayıp giden bir adamın, bir gün, bir konuğu olur dışardan. Değil onu içeri almak; kapısını-penceresini bile aralamak istemez. Fakat misafir, eninde sonunda gelecek, içeri girecektir.

Rusya' dan festivale katılan Tver Devlet Tiyatrosu ise bir rus masalını müzikal şova dönük bir dille anlatan ''Her şey Yolunda'' adlı yapımı sundu.

Fransa' dan gelen Teatre du Paradis' nin sunduğu ''Ütü Masalı'' adlı gösteriydi. 2 yaş ve üstü çocuklara yönelik oyunda ütü yaparken sepetten çıkardığı eşyalarla hayallere dalan sevimli farenin düşle gerçek arasında gidip gelişleri

'Mutlu Kelebek'' Tiyatro Tempo' dan Haluk Yüce' nin yönetip sunduğu bir ressamla küçük kızın mutluluk arayışını anlatan ve kukla, müzik ve pandomimin bir arada kullanıldığı bir gösteriydi.

Macaristan' dan gelen Bartok Kamarszinhaz topluluğunun sunduğu ''Vitez Bator'' adlı oyun ise büyülü elma ağacı efsanesinden yola çıkan, folklorik renklerle bezeli bir yapımdı. Müzik ve koreografinin ağırlık taşıdığı oyun da festivale renk katan yapımlar arasındaydı.

Tiyatro Tem, bu yıl ''Böyle Devam Edemeyiz'' adlı kukla oyunuyla karşımıza çıktı, Şehsuvar Aktaş, Ayşe Selen ve Bilge Gültürk' ün yönetip sunduğu oyun, topluluğun geçen yıl sahnelediği ''Lahana Sarma'' nın devamı niteliğinde. Gölge oyunuyla kuklanın bir arada kullanıldığı, kuklacı-oyuncuların da seyirci karşısına çıktığı oyun söz cambazlıkları ve tekerlemelerden oluşuyor.

Tiyatro Tiyatro ''Funda sana ne oldu?'' oyunuyla katılan yerli topluluklardandı.

Fikret Terzi' nin ''Çocuk Oyunu Yazarlığı'' başlıklı söyleşi

Fransız oyun yazarı Bruno Castan da aynı konuda bir seminer

''Mutlu Kelebek'' gösterisinin yaratıcısı Haluk Yüce ise Hannover' de katıldığı çocuk oyunları yönetmenleri buluşmasından izlenimlerini aktardı.

Biri tiyatro makyajı, öteki pandomim konulu iki ayrı workshop düzenlendi.


01.10.2003